Search

Led-tuotteissa käytetään eri numeroita ja kirjaimia. Yhdessä led-nauhassakin on rinnakkain useita lukuja ja arvoja. Arvot kertovat mm. tuotteen tehosta, valontuotosta ja jännitteestä. Kokosimme tähän blogikirjoitukseen yleisimmät termit selitettynä. 

K = Kelvin

Kelvin kertoo valon värilämpötilaan ja arvo ilmoitetaan tuhansissa. Led-valoissa yleisimmin käytetyt Kelvin-arvot ovat 3000 K, 4000 K ja 5000 K. Mitä pienempi arvo, sitä pehmeämpi ja kellertävämpi sävy. Mitä korkeampi lukema, sitä sinertävämpi ja lähempänä päivänvaloa.

Lue lisää: Kelvin-arvojen perusteet

W = Watti

Watti on SI-järjestelmän tehon yksikkö. Se kertoo siitä, paljonko sähkövirtaa laite tarvitsee toimiakseen.

V = Voltti

Jännitettä mitataan volteissa. Tavallisin kotitalouksien pistorasioiden, valaisun ja sähkökeskusten jännite on 230V. Jos lampun jännite on esimerkiksi 12 V, asennukseen tarvitaan muuntaja. Muuntajalla voidaan säätää yksittäisen valaisimen jännitettä tarpeen mukaan, jotta se voidaan kytkeä verkkovirtaan.

lm = Lumen

Lumen kertoo valon määrän eli kuinka paljon valaisin tuottaa valoa ympäristöönsä. Mitä korkeampi lm-arvo, sitä kirkkaampi lamppu.

Ra = värintoisto

Mitä suurempi ledin Ra-indeksi on, sitä parempi värintoistokyky sillä on. Kotikäyttöön Ra-indeksin suositus on 80. Tällä lukemalla valaistus sopii tiloihin, joissa oleskellaan paljon.

IP = suojausluokka

IP-luokitus kertoo siitä, miten led tai muuntaja on suojattu esimerkiksi kosteudelta ja voiko tuotetta käyttää ulkona tai kosteissa tiloissa kuten kylpyhuoneessa. IP20 on tavallisin merkintä tuotteissamme, mutta lisäksi meillä on IP54-, IP65- ja IP67-suojausluokan tuotteita. IP68-suojausluokalla valonlähteen voi laittaa oikein asennettuna jopa veden alle.

Lue lisää: STEK, IP-luokitus

2 vastausta

Vastaa