Kaikki meistä käyvät aina silloin tällöin myymälöissä ja ruokakaupoissa. Varsinkin ruokakaupassa tuotteita ja irtotavaraa on silmän kantamattomiin, mutta jotenkin hyllyt ja pinot rakentavat yhden yhteneväisen kokonaisuuden.

Näissä kokonaisuuksissa myös valaistuksella on iso merkitys. Myymälöiden valaistuksissa onkin käytetty usein erilaisia valokuvioita yhdistettynä yleis- ja kohdevalaistukseen. Ja koska harkitulla valaistuksella voidaan korostaa tiettyjä tuotteita tai yksityiskohtia, kannattaa myymälävalaistuksen suunnittelu tehdä huolella. Voit kysyä apua myös valaistussuunnittelijoilta.

Hyvin toteutettu myymälän valaistus on miellyttävä ja se saa asiakkaat ostamaan enemmän

Hyvin suunnitellun valaistuksen merkitystä myymälätiloissa ei todellakaan tule väheksyä. Jos kadulla on kaksi myymälää vieretysten ja ne myyvät suunnilleen samoja tuotteita, hyvin valaistu on todennäköisesti houkuttelevampi ja kuluttaja valitsee sen myymälän. Sama pätee ruokakauppojen ja suurten myymälöiden valaisuun; hyvin valaistu houkuttelee lähemmäs ja helpottaa ostamista.

1. Oikein säädetty valaistus ei väsytä silmiä

Jos valaistuksen kirkkaus ja voimakkuus on säädetty väärin, eikä sitä voi säätää, se voi väsyttää silmiä. Ja mahdollisen silmien väsymisen huomaa erityisesti myymälän henkilökunta, joka oleskelee tiloissa useita tunteja päivässä.

2. Sopivan kirkas valaistus pitää virkeänä

Koska jokainen myymälä on erilainen, myös valaistusvaatimukset vaihtelevat. Keskimäärin voidaan kuitenkin suositella tarpeeksi vahvaa ja kirkasta valaistusta.  Näin myymälän henkilökunta pysyy hyvässä työvireessä ja asiakkaiden on helpompi tutkia esimerkiksi pakkauksien tuoteluetteloita. Toisaalta pehmeämpi valaistus rentouttaa, joten mieti tarve myymälän mukaan. Lue lisää kirkkaasta ja pehmeästä valosta.

3. Muista poistaa häikäisyt

Häikäisyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska kirkkauserot, valaistuksen epätasainen jakautuminen ja muu valaistuksen epätasapaino voi olla yllättävän häiritsevää ja ne voivat aiheuttaa tiloissa oleskeleville jopa virheitä, tapaturmia sekä väsymystä. Suora häikäisy – eli valonlähteestä johtuva häikäisy – on helppo poistaa valonlähteen suuntaa säätämällä. Mutta huomioithan myös heijastushäikäisyn, joka syntyy siinä vaiheessa, kun valo heijastuu ikkunasta tai muusta kiiltävästä pinnasta. Heijastushäikäisystä pääsee eroon valaisinten korkeutta säätämällä tai asentamalla niihin asianmukaiset suojat.

4. Energiansäästöllä säästää myös sähkölaskussa

Koska ledit ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä, ne myös säästävät sähköä. Ja tästähän on myymälävalaistuksessa vain hyötyä, kun sähköön kuluvia kustannuksia saa laskettua. Myymälävalaistuksessa säästö on tuntuva, koska varsinkin suurissa ruokakaupoissa valaistavaa aluetta on paljon.

5. Miellyttävä myymälän valaistus toivottaa tervetulleeksi

Hyvin valaistussa myymälässä asiakkailla on tervetullut olo. Valaistut hyllyt houkuttelevat tutkimaan tarjontaa ja asiakkaita on myös helppo ohjata kohdevalaistuksella tietyn tuotteen luokse. Asianmukainen valaistus on siksikin tärkeää, että asiakas löytää haluamansa tuotteet helposti. Jos myymälävalaistus on taitavasti toteutettu, asiakkaat viettävät myymälässä enemmän aikaa ja sitä myöten ostavat enemmän tuotteita.

Pitääkö valaistusta sitten muuttaa myymälän eri osissa?

1. Pitkät hyllyt vievät tilaa

Ruokatavarat ja erityisesti lämpimässä säilyvät ruuat pakataan tyypillisesti valtaviin muovipusseihin, pulloihin, pusseihin tai laatikoihin. Ne on yleensä pinottu vieri viereen korkeisiin hyllyihin, jotka vievät valtavasti tilaa. Jos myymälävalaistus ei ole kunnossa, osa hyllyistä jää pimeiksi ja tuotteet ostamatta.

2. Valaistuksen hyvä värintoisto tekee tuotteesta houkuttelevamman 

Ruokakaupassa ostaja tutkii ennen ostopäätöstä erityisen tarkkaan helposti pilaantuvat tuotteet, kuten vihannekset, hedelmät, lihat ja kalat. Tuotteen on näytettävä houkuttelevalta ja tuoreelta. Tästä syystä näiden tuoretuotteiden hyllyjen valaisussa kannattaa käyttää kohdevaloa, jossa on kirkas valkoinen sävy ja joka toistaa värit halutulla tavalla. Kenellepä maistuisi kalpeat tomaatit tai haalean vihreä salaatti.

Vaatekaupoissa puolestaan vaatteiden sävyt ja kosmetiikkaosastolla esimerkiksi luomivärien värit vaikuttavat ostopäätökseen. Jos myymälässä on valaistus, joka toistaa mahdollisimman hyvin tuotteen oman värin, asiakas on todennäköisesti tyytyväisempi ostokseensa myös kotona.

3. Luksusutuotteet valokeilaan

Osa myymälöistä profiloituu luksustuotteiden myyjäksi tai myy muita tuotteita, jotka ovat erityisen kalliita. Jotta tuotteen luksusominaisuuksia tai korkeaa laatua voidaan korostaa, kohdevalolla on suuri vaikutus. Näissä tapauksissa myymävalaistuksessa on hyvä käyttää harkittuja kohdevaloja, jotta yksittäinen tuote saadaan sananmukaisesti nostettua valokeilaan. Tuote vaikuttaa houkuttelevalta, kun ympäristö stimuloi visuaalisesti.

4. Myymälän yleisvalaistus kohteen mukaan

Vaikka myymälän yleisvalaistuksessa ei ole sitovia standardeja ja valaistus rakennetaan aina kohteen mukaan, sillä on kuitenkin olennainen rooli oikeanlaisen ympäristön luomisessa. Hyvä valaistus mahdollistaa sen, että asiakkaan on helppo liikkua, hän viihtyy myymälässä ja löytää haluamansa.

Yhdistele eri valaistustapoja

Myymälävalaistuksella on suuri rooli myymälän menestymisessä. Hyvin suunniteltu valaistus voi lisätä myyntiä ja parantaa asiakkaan ostokokemusta, mutta se myös lisää henkilöstön työhyvinvointia. Ja koska valaistusratkaisuja on monia, niitä voi myös rohkeasti yhdistellä keskenään, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos

Halutako tarjouksen ledeistä?

Täytä oheinen lomake, kerro valaistuskohteestasi ja me otamme sinuun yhteyttä.

Pienempään valaistustarpeeseen löydät valoa verkkokaupastamme

2 vastausta

Vastaa