COB on lyhenne sanoista Chips on Board ja se on se teknologian suunta, johon led-valaistuksessa ollaan matkalla. Edeltävissä led-nauhoissa led-diodit on kiinnitetty piirilevyyn pienen välimatkan päähän toisistaan. COB-teknologian led-nauhassa erillisiä ledejä ei pysty silmämääräisesti erottamaan, vaan koko led-nauhan valo on tasainen ilman pisteitä. Tasainen valonauha on valmistettu niin että useita led-diodeja sijoitetaan tiiviisti vierekkäin ja niiden päälle laitetaan kerros silikonigeeliä.

Tasainen valonauha ilman pisteitä

Silikonigeelikerroksen ansiosta COB led-nauhan valo levittyy tasaisesti ja led-nauhasta saadaan jopa 180° valaistuskulma. Erillisiä led-diodien pisteitä ei led-nauhassa näy, vaan silmä havaitsee yhtenäisen valonauhan. Tästä syystä COB led-nauha on erinomainen esimerkiksi messukalusteisiin tai julkisiin tiloihin, kuten hyllyjen tai pyöreiden pöytäpintojen reunaan. Kaikkia led-nauhoja voi leikata haluamaansa mittaan sen mukaan, minkä pituisen pätkän kukin kohde vaatii.

V-S Led-tukun COB led-nauhassa suojausluokka on IP65, sähköteho 12 W/m ja jännite 24 V.

Asennus suoraan pintaan tai alumiiniprofiilin kanssa

Ledin asennus onnistuu led-nauhassa olevalla 3M-tarralla. Tällöin nauhaa voi taivuttaa pyöreään tai kaarevaan pintaan. Jos asennat led-nauhan alumiiniprofiiliin, komponentit jäähtyvät nopeammin ja led-nauhan käyttöikä pitenee.

COB led-nauha – korkea värintoistoindeksi ja himmennysmahdollisuus

COB led-nauhassa värintoistoindeksi on Ra 90. Tämän takia sitä voi käyttää tiloissa, joissa työskennellään tai oleskellaan muuten pitkäaikaisesti. Värintoistoindeksin Ra 90 ansiosta ympäristön ja esimerkiksi ihmisten ihon värit toistuvat luonnollisena. Tämä tekee valaistusta tilasta miellyttävän. Tarvittaessa tämän led-nauhan valoa voi myös himmentää, joten se on muiden led-nauhojen tapaan hyvin monikäyttöinen.

2 vastausta

Vastaa