Search

Led-valojen ja valaistuksen yhteydessä puhutaan yleisesti Kelvin-arvosta. Tämä viittaa valon värilämpötilaan ja arvo ilmoitetaan tuhansissa. Led-valoissa yleisimmin käytetyt Kelvin-arvot ovat 3000 K, 4000 K ja 5000 K. Toki lukuja on myös pienempiä ja suurempia. Kyseessä on siis värilämpötila, eikä sitä tule sekoittaa värintoistoindeksiin eli CRI:hin, joka on eri asia.

Kelvin-arvo kertoo valon värilämpötilan

Kelvin-arvoissa pieni lukema kertoo kellertävästä sävystä. Mitä suurempi luku on, sitä sinertävämpi väri on. Karkeasti sävyt voidaan jakaa kolmeen:

1700-3000 Klämmin valkoinen

Näillä arvoilla valon väri on lämmin, kodikas ja rauhoittava. Varsinkin alhaisissa lukemissa kellertävä.

4000-4500 Kneutraali valkoinen

Neutraali valkoinen on hyvä yleisvalo. Hieman viileämpi väri sopii työskentelytiloihin, kuten keittiöön.

5000-6500 Kkylmä valkoinen

Tässä karkeassa kolmen jaossa se kylmin valkoinen.

Sävy vastaa päivänvaloa.

V-S Led-tukulla led-nauhat ja led-spotit ovat pääasiassa 3000 K ja 4000 K. Valikoimasta löytyy ledejä myös jonkin verran arvolla 5000 K.

Eri valmistajilla sävyt hieman vaihtelevat, vaikka led-nauhan värilämpötilaksi kukin ilmoittaisi 4000 K. Jos haluat varmistua väristä, voit käyttää tuttua maahantuojaa kaikkiin tilauksiisi. Näin laatu pysyy varmemmin samana kaikissa asennuksissa.

Kylmä valkoinen työtilaan, lämmin valkoinen oleiluun

Kylmä valkoinen virkistää ja lämmin valkoinen rauhoittaa. Kannattaakin siis miettiä tarkkaan, mitä sävyä laittaa kodin eri tiloihin tai ulkotiloihin. Esimerkiksi keittiövalaistuksessa kannattaa valita viileä värisävy 4000 K, joka toimii hyvin työskentelyvalona. Olohuone ja makuuhuone puolestaan kaipaavat rauhallisemman tunnelman ja Kelvin-arvoksi kannattaa valita jokin pienempi lukema kuten 3000 K.

Mikäli olohuone ja keittiö on yhdistetty yhdeksi avoimeksi tilaksi, värisävy kannattaa valita kumpaankin yhteisesti sopivaksi. V-S Led-tukun valikoimassa on kattoon asennettavaa DL222-paneelivaloa, jossa värilämpötilaa voi muuttaa vipukytkimellä tilanteen mukaan. Näin saat tilan valaistuksen värilämpötilan muuttumaan tarvittaessa.

Värisävyt ovat makuasioita, mutta lämmin 3000 K toimii paremmin puun ja luonnonmateriaalien kanssa. 4000 K puolestaan korostaa pintojen väriä ja näyttää ne luonnollisena.

Kun valitset led-valot kylpyhuoneeseen, hyvä yleisvalo saattaa olla tarpeen ja värilämpötilaksi sopii hyvin 4000 K. Peilivalaistukseen voi laittaa vielä suuremmat Kelvinit, jotta parran ajaminen ja muu ehostautuminen on miellyttävämpää, kun tehdään pikkutarkkoja asioita.

Myös julkisissa tiloissa suositaan usein korkeita Kelvin-arvoja. Värisävy on sama kuin työskentelytiloissa. Julkisen tilan valaistuksessa työskentelyvaloa ei välttämättä tarvita, mutta kylmä valkoinen värisävy virkistää, jolloin asiointi on sujuvaa.

VALO-lehden artikkelin toimistovalaistuksesta pääset lukemaan täältä.

11 vastausta

Vastaa