Search

Keittiöt ovat arjen keskiössä ja tästä syystä keittiövalaistus kannattaa pistää kuntoon. Keittiöt ovat niitä paikkoja, joissa ruokaillaan. Mutta tehdään siellä muutakin; keittiöissä eletään arkea, valmistellaan juhlia, tehdään kotiläksyjä ja etätöitä, pidetään illanistujaisia, kirjoitetaan kauppalistaa ja luetaan lehtiä. Keittiöissä vietetään yllättävän paljon aikaa, vaikka ajatuksissa se saattaa olla lähtökohtaisesti tila, jossa valmistetaan ruokaa.

Monipuolisten käyttötapojen takia onkin tärkeää, että keittiön valaistus on mietitty ajan kanssa – huomioiden niin kohdevalot kuin yleisvalaistuskin ja muuttuvat käyttötarkoitukset.

Jos tarve on vain työtason lisävalolle, saat sen helpoiten toteutettua V-S Led-tukun määrämittaisella keittiövalaisimella. Löydät tuotteen ja tilausohjeet Ledio-verkkokaupasta.

Hyvä yleisvalo on kaiken perusta

Määrämittaisella led-valaisimella pystytään tekemään hyvä yleisvalo ja keittiövalaistus pieneen kaupunkikeittiöön tai kookkaampaan keittiöön vaikka työtason yläpuolelle. Led-nauhan muokattavuuden ansiosta pituuden voi valita tarpeen mukaan.

keittiö työtaso

Led-valonauhoissa valon sävyt vaihtelevat puhtaan luonnonvalkoisesta hieman keltaiseen taittuvaan lämpimään sävyyn. Toisaalta harkitusti asennetulla led-nauhoilla profiileineen saadaan tehtyä keittiöön myös epäsuora valaistus esimerkiksi kaapiston yläpuolelta seinän kautta valaistavaan tilaan. Osa alumiiniprofiileista on kalusteisiin upotettavia, jolloin profiili saadaan nätisti piiloon ja valaistus toimii tarkoituksenmukaisesti.

Minkä pituinen led-nauha?

Kylmä vai lämmin sävy?

Musta vai valkoinen profiili? Tai ehkä sittenkin harmaa.

Led-nauhan kiinnittäminen profiiliin mahdollistaa sen, että led-komponentti jäähtyy nopeammin kuin suoraan kaapin pintaan kiinnitettynä. Myös asentaminen on helppoa. Määrämittaista led-valaisinta pystyy hyödyntämään monenlaiseen valaistustarpeeseen.

Keittiövalaistus tuo kohteet esille tai tarkkuutta tekemiseen

Alasvaloja voi käyttää valaisemaan keittiövalaistuksessa spottimaisesti vain tietty kohde, mutta ne toimivat myös työtason valaistukseen tai kattoon asennettuna yleisvalona.

Valaistuskulma on kapeampi kuin esimerkiksi aiemmin mainitussa määrämittaisessa led-valaisimessa. Valon lähteen saa huomaamattomaksi uppoasentamalla alasvalon, jolloin lopputulos on tyylikäs.

Spot-valolla saat valaistua kohdennetusti tietyn alueen,

mutta se toimii myös yleisvalona.

Vaikka spottimainen valo saattaa tuntua ensimmäisenä ajatuksena pelkästään kirkkaalta kohdevalolta, valaistusta saadaan pehmennettyä himmennyksellä. Näin keittiön valaistuksen voi säätää halutunlaiseksi esimerkiksi työskentelyn ajaksi tai ruokailuhetkeen.

Sähkölaitteet kätevästi virtalähteeseen

Keittiösaareke tekee keittiöstä käytännöllisen, koska laskutilaa tarvitaan aina. Etätöiden yleistyessä keittiötä käytetään myös työskentelytilana aiempaa enemmän ja silloinhan tarvitaan kunnon pöytä.

pyöreä pop up pistorasia

Läppärin akku ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia ja se läppärin johto saattaa olla liian lyhyt ylettääkseen virtalähteeseen. Ellei se virtalähde ole keskellä pöytää epäesteettisenä jatkojohtona, mikä saattaa rikkoa keittiön muuten huoliteltua yleisilmettä.

Pistorasian voit asentaa upottamalla esimerkiksi keittiön työtasoon, 

pöytäsaarekkeeseen tai sohvakalusteeseen.

Pop-up -pistorasia mahdollistaa tämän välttämättömyyden integroimisen suoraan esimerkiksi keittiösaarekkeeseen. Pistorasia on helposti saavutettavissa ja sen saa yhdellä painalluksella katoamaan pöytätasoon, kun sille ei ole tarvetta.

Aika vaihtaa vapaalle

Ruoka on tehty, työpiste raivattu pois ja on aika vaihtaa vapaalle. Keittiön yleisvalaistus helpottaa päivittäistä tekemistä, mutta illan hämärtyessä samat valot kuin päivällä eivät välttämättä sovi iltaan. Kun keittiövalaistus on tehty ajatuksella ja mietitty myös iltahetkiä, jo asennettuja valonlähteitä on mahdollista ohjata ja säätää.

Esimerkiksi led-nauhat ja spot-valot on mahdollista asentaa sellaisen muuntajan kanssa, joka mahdollistaa valojen himmennyksen. Tämä voidaan tehdä langattomasti tai perinteisesti ns. langallisesti. Langaton himmennys onnistuu melko etäältäkin riippuen siitä, onko välissä paljon esteitä tai seiniä.

Vaikka keittiön valot on himmennetty, kaapista tarvitsee aina vielä jotain. Ei tarvitse kuitenkaan laittaa kaikkia valoja täydelle teholle ja rikkoa tunnelmaa, jos kaapin sisäpuolelle on asennettu liiketunnistimella toimiva valaisin. Tällöin kaapin valaistus toimii ovea avatessa ja sulkiessa. Liiketunnistimessa oleva sensori tunnistaa esteen – tässä tapauksessa kaapin oven – ja kun este poistuu sensorin edestä, valo syttyy. Kun kaapin ovi suljetaan, sensori tunnistaa jälleen esteen ja valo menee pois päältä.

                                   

Mikä keittiövalaistus toimii sinun kohteessasi?

Makuja on monia ja niin on myös tekijöitä. Joissain kohteissa toimii suora yleisvaloa yksinkertaiseen kohteeseen, mutta aina voi tutustua vaihtoehtoihin! Ja siinä osaavat parhaiten auttaa alan ammattilaiset, jotka työskentelevät led- ja keittiövalaistuksen kanssa päivittäin. Olisiko sittenkin tarvetta himmennysominaisuudelle ja epäsuoralle valaistukselle…

Yksi vastaus

Vastaa