Valaistussuunnittelu vaatii hieman aikaa ja pohdintaa. Se mikä näyttää hyvältä paperilla, ei välttämättä toteudukaan käytännössä täysin mielikuvien mukaisesti. Hyvin tehty valaistussuunnittelu tuo iloa pitkään. Kokosimme tähän 4 mahdollista kompastuskiveä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet tilan valaistusta.

1. Liian vähän valoa

Liian pimeä tila ja vähäinen valaistus hankaloittaa tekemistä. Esimerkiksi keittiön valaistuksessa kannattaa ottaa huomioon, että työtasot ovat tekemistä varten. Pelkkä katon yleisvalo tällöin todennäköisesti ei riitä miellyttävään työvaloon. Kannattaa kiinnittää huomiota työtasojen valaistukseen, mikä onnistuu mainiosti vaikkapa keittiökaapiston alapuolelle kiinnitettävällä led-nauhalla.

Mikäli kattoon asennetaan liian harvaan alasvaloja, tilaan saattaa jäädä valaisemattomia katvealueita. Tämä saattaa luoda ei-halutun hämärän tunnelman. Kattovalaisimista onkin hyvä tarkistaa valaisukulma, jolloin niitä saa tarvittaessa tarpeeksi monta samaan tilaan, jos kyseessä on suuri valaistava alue.

2. Liikaa valoa

Voiko valoa olla liikaa? Kyllä.

Ledien teho on kehittynyt alkuajoista, joten tasaista kirkasta valoa kyllä saa varmasti tilavalaistukseen jos niin haluaa. Joskus saattaa arvioida alasvalojen tehon alakanttiin ja tällöin tulee sijoitettua liian monta valoa liian lähelle toisiaan. Mieleen on saattanut jäädä 90 cm asennusväli, mutta nykyisten ledien teholla tämä saattaa olla liian lyhyt etäisyys. Tilasta tulee liian kirkkaasti ja liian hyvin valaistu, jolloin olo on kuin estradilla.

Lisäksi liian tiheästi asennetut led-alasvalot vievät asennusvaiheessa luonnollisesti enemmän aikaa ja rahaa, kun pienemmälläkin panostuksella saisi homman hoidettua. Kannattaa hyödyntää valaistussuunnittelijan osaamista, joka osaa arvioida tarvitun valon määrän.

Valolähteiden määrän lisäksi kannattaa ottaa huomioon valon suunta. Jos led-nauhan esimerkiksi 4000K värilämmöllä asentaa epäsuorana valaistuksena, lopputulos on hyvin erilainen kuin suorana valaistuksena. Alumiiniprofiilien avulla pääset säätämään valaistuksen suunnan.  Epäsuorassa valaistuksessa valo myös häikäisee pienemmällä todennäköisyydellä, koska tila valaistaan seinäpinnan kautta.

liikaa valoa

3. Huonolaatuiset led-valaisimet eivät pelasta hyvääkään valaistussuunnittelua

Suurin osa ledeistä valmistetaan Kiinassa. Tehtaita ja tekijöitä on todella paljon, joten lopputuotteen laatu vaihtelee. Led koostuu useasta pienestä osasta, joten missä tahansa näistä saattaa piillä heikkous; led-siru, virtalähde, led-valon teho, valon laatu, optiikka…

Valaisu on osa arkea ja varsinkin Suomessa pimeään aikaan valaisua tarvitaan sisätiloissa suurimman osan valveillaoloajasta. Tämän takia elämää helpottaa, kun valaisu toimii, eikä siinä ilmeneviä ongelmia tarvitse pohtia kerta toisensa jälkeen.

Jotta saat laadukkaat ja toimivat led-valot hankittua kerralla, kannattaa suosia led-maahantuojaa. Kun hankit tuotteet maahantuojalta, tavarapaljoudesta ja eri led-valmistajilta on valikoitu ne toimivimmat ratkaisut. Tuotteita on tilattu useita, testattu ja valittu parhaat, jotka otetaan myyntiin.

4. Väärän värinen valaistus

Kelvin-arvo kertoo valon värilämpötilan. Mitä alhaisempi kelvin-lukema on, sitä pehmeämpi valo on kyseessä. Ja mitä suurempi kelvin-lukema on, sitä lähempänä väri on luonnonvaloa.

Vaikka värit ovat makuasia, kannattaa kuitenkin ottaa valaistussuunnitelmassa huomioon, mitä valaistavassa tilassa aiotaan tehdä. Tutkimusten mukaan ihmisen vireystila nousee, jos esimerkiksi työskentelytilat on valaistu korkean kelvin-arvon led-valoilla. Matalammilla kelvin-arvoilla rauhoittuminen ja rentoutuminen on helpompaa, joten niitä kannattanee suosia sittenkin oleskelutiloissa, vaikka tekstiilien värit tulisivat kauniimmin esille 4000K värilämmöllä.

3000K led-valot sopivat keskimäärin hyvin luonnonmateriaalin ja puun yhteyteen. 4000K ja 5000K tuovat paremmin esiin eri väriset pinnat. Jos terassivalaistukseen valitaan kesällä puisen terassin nätisti valaiseva 3000K, väri saattaakin talvella värjätä viereiset lumikinokset kellertäviksi.

Hiljaa hyvä tulee – käytä valaistussuunnitelmaan aikaa ja pyydä tarvittaessa apua

Kuten sanottu, hyvin tehty valaistussuunnittelu tuo pitkään iloa. Tästä syystä valaistussuunnitelma kannattaa tehdä ajan kanssa. Jos valaistus on tehty huonosti eikä sitä muuteta, se häiritsee päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

Onneksi useimmissa led-nauhoissa ja alasvaloissa on himmennysmahdollisuus, jolloin valotehoa ja tilavalaistusta voi säätää mieleisekseen tilanteen mukaan. Paneelivaloihin on alkanut ilmestyä myös vipukytkintä, jolla saa jopa värilämpötilaa säädettyä tarpeen mukaan.

Aiheuttaako valaistussuunnittelu murheita?

Täytä oheinen lomake, kerro valaistuskohteestasi ja me otamme sinuun yhteyttä.

Vastaa