Toimistovalaistus on olennainen osa työntekijöiden turvallisuutta ja tehokasta työskentelyä. Huonosti valaistu toimisto ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, kun työntekijöiden työympäristö ei ole miellyttävä.

Jos rakennat täysin uutta toimistotilaa tai haluat parannella jo olemassa olevan toimiston valaistusta, muista panostaa hyvään suunnitteluun.

Toimistovalaistuksen ja energiastandardien vaatimukset muuttuvat ajoittain, joten myös ne kannattaa huomioida valaistussuunnittelussa. Ilman ajantasaista tietoa lopputulos ei välttämättä täytä tarpeita ja vaatimuksia. Kokosimme tähän blogikirjoitukseen muutaman asian, jotka kannattaa muistaa toimistovalaistusta suunnitellessa.

Miten toimistovalaistus vaikuttaa työntekijöihin?

Aivan aluksi on tietenkin olennaista tietää, miksi hyvä toimistovalaistus on tärkeä.

Ei tule varmaankaan yllätyksenä, että toimistoympäristöllä on suora vaikutus työntekijöiden tuottavuuteen ja työssä suoriutumiseen. Ja valaistushan on olennainen osa toimistoympäristöä. Tämä johtuu siitä, että valaistus mm. vaikuttaa työntekijöiden keskittymiskykyyn. Lisäksi sillä on vaikutusta työntekijöiden yleiseen tyytyväisyyteen ja terveyteen. On itsestään selvää, että työnteko on epämiellyttävää ympäristössä, jolla on negatiivisia vaikutuksia työstä suoriutumiseen, terveyteen ja hyvinvointiin.

Huono toimistovalaistus aiheuttaa mm. silmien väsymistä ja päänsärkyä. Tämä johtuu siitä, että huonossa valaistuksessa työntekijöiden pitää pinnistellä enemmän keskittyäkseen työntekoon. Tämä taas automaattisesti vaikuttaa tuottavuuteen ja siihen, pystyvätkö työntekijät keskittymään tehokkaasti. Hyvin suunniteltu toimistovalaistus mahdollistaa sen, että työpäivät sujuvat jouhevammin.

Tavallisimmat vaatimukset toimistovalaistuksessa

Nyt kun tiedät, mitä vaikutuksia huonolla toimistovalaistuksella voi olla, tässäpä muutama suositus:

Toimistovalaistuksen standardit

Kaikki työympäristöt vaativat omanlaisensa valaistukset, jotta työnteko onnistuu tehokkaasti. Suomessa työtilojen valaistukseen ei ole annettu tarkkoja ohje- tai raja-arvoja. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että yleisvalaistuksen tulisi olla vähintään 200 luksia, jos tilassa työskennellään jatkuvasti.

Toimiston yleisvalaistuksessa toimiikin hyvin mm. paneelivalot, joista valo jakautuu tilaan tasaisesti eikä häikäise. Toimistovalaistuksessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että häikäisyt ja varjot saadaan mahdollisimman tehokkaasti minimoitua.

Kun päätät toimistovalaistuksesta, pohdi ainakin näitä seikkoja

On valtava määrä asioita, joita kannattaa harkita toimistovalaistuksessa. Tässä muutama kysymys pohdittavaksi toimistovalaistuksesta:

Mistä saa valaisimet, jotka eivät väreile tai häikäise?

Onko valaistus riittävä koko toimiston valaisuun?

Onko suoran ja epäsuoran valaistuksen määrä tasapainossa?

Onko valittu valo sopiva tarkkaan työskentelyyn?

Mikä valon värisävyä pitäisi käyttää, neutraalia vai lämmintä?

Pystyykö kutakin valaisinta säätämään ja ohjaamaan tarpeen mukaan?

Miten vältän valaistuksen kiusahäikäisyn?

Vähemmän päänsärkyjä, enemmän työn iloa

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun toimistovalaistuksen suunnittelussa. Ja koska valaistus on läsnä päivästä toiseen, epämieluisa lopputulos häiritsee pitkään. Luota siis valaistussuunnittelijoiden apuun!

Halutako tarjouksen ledeistä?

Täytä oheinen lomake, kerro valaistuskohteestasi ja me otamme sinuun yhteyttä.

Pienempään valaistustarpeeseen löydät valoa verkkokaupastamme.

Vastaa